Kuchnia

ciasta na ostro

Ciasto (rozmiar tarty około 27-30 cm):

1 szklanka mąki
70g masła
1 jajko
1 łyżka wody
szczypta soli

Przygotowanie ciasta:

Mąkę i sól przesiewamy na stolnicę, dodajemy zimne, wyciągnięte z lodówki masło i kroimy w kosteczki. Następnie siekamy masło i mąkę nożem, tak aby pojawiły się malutkie grudki, dodajemy roztrzepane jajko z wodą i szybko mieszając wyrabiamy ciasto, które przed rozwałkowaniem należy włożyć do lodówki na 20-30 minut. Formę na tartę delikatnie smarujemy masłem lub olejem, po czym układamy cienko rozwałkowane ciasto. Żeby tarta nam nie wyrosła za bardzo, należy na cieście zrobić nakłucia widelcem oraz rozłożyć folię aluminiową z obciążnikami w postaci np. kilku ziaren suchej fasoli. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut. Po 15 minutach wyciągnąć tartę i posmarować po wierzchu białkiem jajka (żółtko wykorzystane będzie do zalewy), po czym z powrotem umieścić w piekarniku już bez folii aluminiowej na 5-10 minut. Ciasto gotowe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation