Kuchnia

zupy

Ogrzewająca zupa pomidorowa pełna śródziemnomorskich aromatów ⋆ AgaMaSmaka - żyj i jedz zdrowo!
Składniki:

2 małe cebule,
1 bakłażan,
2 marchewki,
1 korzeń pietruszki,
1 mały kawałek selera,
3-4 ząbki czosnku,
100 g przecieru pomidorowego,
zioła i przyprawy: pęczek zielonego koperku, rozmaryn, bazylia, zioła prowansalskie, lubczyk, kurkuma, papryka ostra, liść laurowy, sól himalajska lub morska,
oliwa z oliwek,
opcjonalnie: makaron (u nas bezglutenowy) lub ryż lub komosa lub cokolwiek sobie wymarzycie. :-)
Podziel się z innymi :)Podziel się z innymi :)
Przygotowanie:

Pokrojoną drobno cebulę szklimy w emulsji wody i oliwy z oliwek. Gdy się zeszkli dorzucamy drobno pokrojonego bakłażana. Dolewamy trochę wrzątku i dusimy przez kilka minut. W tym czasie obieramy marchew, pietruszkę i seler, a następnie trzemy je na tarce (duże oczka). Dorzucamy je do cebuli i bakłażana, zalewając wrzątkiem. Obieramy i przeciskamy przez praskę czosnek i dorzucamy do zupy. Gotujemy, aż warzywa nieco zmiękną i dodajemy: przecier pomidorowy oraz zioła i przyprawy (za wyjątkiem soli i koperku, które dorzucamy na samym końcu gotowania). Gotujemy tak długo, jak wymagają tego nasze kubki smakowe. Podajemy z makaronem (najlepiej jakimś drobnym), komosą, ryżem czy też bez niczego. Proste jak drut, nie? sekret smaku tkwi w solidnej dawce podanych ziół i przypraw. Voilà!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation