Kuchnia

A ciacha

kostki czekoladowe w wiórkach kokosowych

Składniki (duża prostokątna forma):

250 g masła lub margaryny
1 szklanka cukru
6 jajek
200 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
wiórki kokosowe do obtaczania


Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie, dodajemy po jednym jajku, po każdym chwilkę miksując. Masa może wyglądać na lekko zwarzoną. Dodajemy ekstrakt waniliowy, a na sam koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i chwilkę całość miksujemy.
Masę wylewamy do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku ok. 45 minut.
Wyjmujemy, studzimy, kroimy na kostki.
Polewa

250 g masła
30 g kakao dobrej jakości
1/2 szklanki mleka
150 g cukru
1 kieliszek Amaretto
Wszystkie składniki wkładamy do garnuszka i gotujemy cały czas mieszając, aż wszystkie składniki się połączą i masa lekko zgęstnieje (masa i tak będzie dosyć rzadka). Odstawiamy z ognia.

Kostkę nabijamy na wykałaczkę, zanurzamy w ciepłej polewie.
Obtaczamy w wiórkach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation