Kuchnia

Łasuchowo napoje i dania główne

BIAŁY GRZANIEC

Składniki:
0,75 l białego wina (najlepsze będzie słodkie lub półsłodkie)
0,25 l wody mineralnej lub soku jabłkowego
1 soczysta pomarańcza
1 jabłko (lub 2 mniejsze)
1 szklanka żurawiny
1/2 cytryny
1 gwiazdka anyżu
8 goździków
2 laski cynamonu
1 gałka muszkatołowa
1-2 łyżki miodu (lub więcej - do smaku)

Do dekoracji:
laski cynamonu
gałązki mięty lub rozmarynu
cukier

Przygotowanie:
Pomarańczę i cytrynę dokładnie myjemy i sparzamy. Żurawinę myjemy na sitku. Cytrusy kroimy wraz z jabłkiem na grube plastry (ok. 4-5 mm grubości), a następnie każdy plasterek na ćwiartki. Wino wlewamy do garnka. Dodajemy owoce, a także wszystkie przyprawy. Podgrzewamy na wolnym ogniu, ale ostrożnie, by nie doprowadzić do wrzenia, bo wówczas alkohol szybko wyparuje. Na koniec dolewamy miód do smaku i nalewamy do szklanek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation