Kuchnia

ciasta

Sernik z czekoladą, karmelem i wanilią
składniki na spód i boki:

250g ciasteczek Oreo (lub innych ulubionych np. maślanych, zbożowych)
125g masła, roztopionego
składniki na masę serową:

600g twarogu, 3-krotnie zmielonego
400g słodzonego mleka skondensowanego
45g cukru (pominęłam)
3-4 łyżeczeki soku z cytryny
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub ziarenka z 1 laski wanilii
3 duże jajka
100g gorzkiej czekolady, posiekanej
składniki na karmel:

250ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżeczki glukozy w proszku (opcjonalnie, ja dodaję zawsze)
175g cukru
30g masła, o temp. pokojowej
składniki na ganache:

100g gorzkiej czekolady, posiekanej
100ml śmietanki kremówki 30%
oraz:

garść orzechów pekan (do ozdoby)*
Wysoką tortownicę o średnicy 18-24cm** nasmarować masłem. Ciasteczka Oreo pokruszyć bardzo drobno i wymieszać z roztopionym masłem. Wyłożyć boki i spód foremki - masę dokładnie docisnąć dłońmi, następnie wyłożyć folią aluminiową i schować do lodówki na czas przygotowywania masy serowej (u mnie chłodził się całą noc).

Piekarnik nagrzać do 180st.C. Na dolną półkę piekarnika położyć żaroodporne naczynie. W czajniku zagotować 1,5-2l wody. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i ostudzić. W misie miksera wymieszać zmielony twaróg z mlekiem skondensowanym aż do momentu gdy masa będzie gładka. Dodać cukier (opcjonalnie), sok cytrynowy, wanilię i jajka - zmiksować aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Do 1/3 masy serowej dodać ostudzoną czekoladę i przelać czekoladową część do foremki (oczywiście wcześniej wyciągamy folię aluminiową ;) ). Następnie powoli wlewamy jasną część - najlepiej łyżką. Ciasto pieczemy 15 minut w 180st.C, następnie ok. 45 w 120st.C do momentu aż sernik się zetnie. Sernik ostudzić i schować do lodówki na 6-8 godzin a najlepiej na całą noc.

Przygotować karmel. Do rondelka o grubym dnie wsypać cukier. Podgrzewać na małym ogniu aż się rozpuści i nabierze pięknego złotego koloru. W osobnym garnuszku podgrzać śmietankę. Do karmelu dodać masło, jeśli powstały grudki mieszać aż się roztopią. Następnie wlać gorącą śmietankę. Pogotować kilka minut na wolnym ogniu, odstawić do ostudzenia. Przelać do słoika, i schować do lodówki.

Schłodzony sernik wyłożyć na paterę. Polać karmelem (taką ilością jaką uważamy za słuszną ;) jeśli jest za gęsty można go nieco podgrzać) i schłodzić. Następnie przygotować ganache. Kremówkę podgrzać w garnuszku. Zalać nią posiekaną czekoladę i po ok. 30 sekundach wymieszać na gładką polewę. Odstawić do ostudzenia., a następnie polać sernik. Całość ozdobić orzechami pekan.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation