Kuchnia

Tiramisu

Babeczki tiramisu
Składniki:

1,5 szklanki mąki*
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
0,5 szklanka mleka
0,5 szklanki cukru
2 duże jajka
1/3 szklanki oleju roślinnego
1 łyżka kakao
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
szczypta soli

/składniki na ok. 12 babeczek/
W jednej misce wymieszać suche składniki tj. mąkę, kakao, kawę, sodę, proszek do pieczenia, sól.
W drugiej roztrzepać jajka z mlekiem, olejem i cukrem.
Wlać mokre składniki do suchych u szybko wymieszać łyżką, tylko do połączenia się składników. Jeśli masa będzie miała grudki nic nie szkodzi.
Formę na muffiny wyłożyć papilotkami i napełniać je ciastem do 2/3 wysokości.
Piekarnik rozgrzać do 180ºC i piec przez ok. 25 minut, ale po 20 proponuję wbić patyczek i sprawdzić. Jeśli jest suchy można wyjąć babeczki na kratkę i wystudzić.
Krem
Składniki:

200ml śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
kakao

Śmietanę ubić na sztywno, a pod koniec dodać cukier puder.
Na zimne babeczki wyciskać krem za pomocą szprycy z okrągłą końcówką.
Oprószyć kakao i schłodzić w lodówce.
* - jeśli konsystencja ciasta jest zbyt rzadka należy dodać 2-3 łyżki mąki i szybko ją wmieszać, a jeśli zbyt sucha dodać trochę mleka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation