Kuchnia

*** cupcakes

Makowe muffinki z serem

Składniki masy makowej (na 20 małych muffinek):

200 g maku
120 g cukru
80 g rodzynek (u mnie Golden Jumbo firmy Skworcu)
80 g orzechów włoskich
4 łyżki miodu
1 łyżeczka aromatu migdałowego
1 łyżka likieru amaretto
skórka otarta z 1 cytryny
80 g drobno krojonego ananasa (może być z puszki)
80 g roztopionego masła
2 jajka

Składniki masy serowej:

250 g serka Philadelphia
250 g serka ricotta
110 g cukru
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
1 płaska łyżeczka mielonej wanilii lub ziarenka wyskrobane z 1 laski wanilii

Ponadto:

200 g kajmakowej masy krówkowej
50 g siekanych migdałów blanszowanych

Wykonanie:

Najpierw wykonamy masę makową.
Mak wsypujemy do garnka, zalewamy 2 szklankami wody, doprowadzamy do zagotowania i na małym ogniu gotujemy 20 minut. Kilka razy mieszamy.
Mak odcedzamy i mielimy dwa razy przez sitko o drobnych oczkach.
Do wykonania tych babeczek można użyć maku mielonego. Często taki kupuję, aby zaoszczędzić sobie pracy. Gotujemy go tak samo, a następnie dokładnie odcedzamy.
Do odcedzonego i zmielonego maku dodajemy: cukier, pokrojone rodzynki, posiekane orzechy, miód, aromat migdałowy, likier amaretto, skórkę z cytryny, ananasa i roztopione masło. Całość mieszamy.
Jajka ubijamy mikserem 2 - 3 minuty, wlewamy do masy makowej. Całość mieszamy łyżką, do połączenia się składników.
Masę makową nakładamy do papilotek. Będzie jej więcej niż masy serowej.
Wykonanie masy serowej.
Wszystkie składniki masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki masy serowej wkładamy do miski: serek Philadelphia, serek ricotta, cukier, mąkę ziemniaczaną, jajko i wanilię.
Składniki masy serowej krótko miksujemy- tylko do połączenia się składników.
Masę serową wykładamy na masę makową.
Pieczenie muffinek.
Tak przygotowane muffinki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut. Ja piekę w 175 stopniach, na grzałkach: góra + dół , bez termoobiegu.
Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy, czy masa sernikowa się upiekła. Będzie miała jasny kolor, ale powinna być ścięta.
Babeczki studzimy.
Wystudzone babeczki smarujemy kajmakową masą krówkową i posypujemy migdałami.
Babeczki przechowujemy w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation