Kuchnia

Kuchnia

Śledź pod pierzynką

SKŁADNIKI

250 g filetów śledziowych (gotowych, wypłukanych)
1 łyżka soku z cytryny
1 mała cebula
2 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej)
4 łyżki oleju lnianego lub rzepakowego tłoczonego na zimno
świeżo zmielony pieprz
3 buraki (ok. 500 g)
4 ziemniaki (ok. 500 g)
4 ogórki kiszone
5 jajek
150 g sera żółtego
pęczek szczypiorku
ORAZ
ok. 300 ml majonezu (DOMOWEGO lub dowolnego)

Śledzie pokroić na kawałeczki, skropić sokiem z cytryny, wymieszać z drobno posiekaną cebulą, musztardą, olejem, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i wyłożyć do szklanej dużej salaterki. Posmarować warstwą majonezu (ok. 1/3 ilości).
Buraki i ziemniaki gotować w mundurkach w oddzielnych garnkach. Buraczki gotować przez ok. 1 i 1/2 godziny, ziemniaki około 1 godzinę. Małe buraczki i ziemniaki będą się gotować krócej. Warzywa odcedzić i ostudzić.
Ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę i doprawić solą oraz pieprzem, położyć na warstwie śledzia. Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ogórki. Posmarować warstwą majonezu. Buraczki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do sałatki i posmarować ostatnią częścią majonezu.
Jajka ugotować na twardo i drobno posiekać na desce, dodać do sałatki. Na wierzch dać starty ser i szczypiorek. Odstawić na minimum godzinę, można przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation