Kuchnia

Ciasta i inne różności

Sernik z mascarpone:

na 1 okrągłą formę 24 cm lub 3 o średnicy 15 cm

160 g herbatników typu Digestive
80 g masła, rozpuszczonego i przestudzonego
500 g kremowego serka typu Philadelphia
220 g (1 szklanka) cukru
4 jajka + 1 żółtko
3 łyżki soku cytrynowego
skórka z 1 cytryny (lub do smaku)
400 g serka mascarpone
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
opcjonalnie: cukier puder, do posypania

Rozgrzej piekarnik do 150˚C.

Formę, w której będziesz piec ciasto wysmaruj lekko masłem i wyłóż papierem do pieczenia, a z zewnątrz szczelnie owiń folią aluminiową. Przygotuj naczynie, na tyle duże, żeby swobodnie zmieściła się w nim forma z ciastem.

Herbatniki drobno pokrusz lub zmiel w malakserze. Wymieszaj je z rozpuszczonym masłem i wyłóż nimi dno formy do ciasta, dobrze je uklepując.

Za pomocą miksera wymieszaj serek kremowy z cukrem, dodaj jajka, żółtko, skórkę cytrynowa oraz sok z cytryny i zmiksuj na gładką masę. Na koniec dodaj serek mascarpone oraz ekstrakt waniliowy i jeszcze raz wszytko dobrze wymieszaj mikserem. Składniki łatwiej się połączą, jeśli będą w temperaturze pokojowej, szczególnie oba serki, dlatego należy je odpowiednio wcześniej wyjąć z lodówki.

Masę serową wlej do formy, wstaw do przygotowanego wcześniej naczynia i uzupełniej je gorącą wodą, która powinna sięgać mniej więcej do połowy wysokości formy z sernikiem. Całość wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 1 godziny*, aż wierzch sernika zetnie się, ale środek będzie jeszcze półpłynny. Wyłącz piekarnik i zostaw w nim sernik na jeszcze jedną godzinę. Gdy sernik stężeje, wyjmij go z piekarnika i odstaw do całkowitego ostygnięcia. Gdy będzie zimny, owiń go (w formie) w folię spożywczą i wstaw do lodówki na przynajmniej 4 godziny lub na noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation