Kuchnia

Cocina Española

Dulce de leche lava cake

(składniki na 6 sztuk)

masło do wysmarowania foremek
2 1/2 łyżki mąki (dodatkowo odrobina do wysypania foremek)
2 duże żółtka
duże jajko
1 2/3 szklanki kajmaku z puszki (użyłam jednej puszki - 533 g)
opcjonalnie sól morska (dałam płaską łyżeczkę soli gruboziarnistej)

do podania

lody waniliowe


Foremki natłuścić masłem i obsypać dno i ścianki mąką. najlepiej użyć pojedyncze, niewielkie foremki - łatwiej wyciąga się z nich upieczone babeczki. Przy pomocy miksera ubić żółtka z jajkiem na puszystą masę. Ubijać przez ok. 2-3 minuty, do momentu aż ilość masy się podwoi i będzie spływała z mieszadła szeroką wstążką. Dodać kajmak i ubijać tak, by dobrze połączył się z resztą masy. Nadal ubijając stopniowo dosypywać mąkę. Osoby lubiące smak solonego karmelu i kajmaku, mogą dodać soli morskiej do gotowej ubitej masy, przed przelaniem jej do foremek - ilość wg smaku. Przelać masę do przygotowanych wcześniej foremek (do wysokości 2/3 foremki) i włożyć do nagrzanego piekarnika.
Piec w temperaturze 210 stopni, do momentu aż wierzch ładnie się zrumieni, ale środek będzie nadal płynny - trwa to ok. 10 minut.
Wyjąć z piekarnika i od razu bardzo ostrożnie przekładać z foremek na talerze. Przy pomocy noża zrobić na środku nacięcie - wypłynie masa kajmakowa. Podawać od razu z gałką lodów waniliowych.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation