Kuchnia

ciasta 2017

sernik z bezą kokosową
Ciasto kruche:
250g mąki pszennej
2 jajka
125g margaryny
100g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1,2kg twarogu półtłustego co najmniej 2- krotnie zmielonego
6 żółtek
170g cukru
4 łyżki oleju
½ litra mleka
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
Beza z kokosem:
6 białek
½ szklanki cukru (100g)
100- 150g wiórek kokosowych

Sposób przygotowania:
Zagnieść wszystkie składniki na ciasto kruche. (Ciasto jest klejące). Ciasto wyłożyć do formy prostokątnej (około 35 x 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej margaryną i posypanej mąką.
Przygotować masę serową. Żółtka utrzeć mikserem z cukrem i olejem. Dalej miksując dodawać po jednej łyżce sera. Wymieszać budynie z ½ litra mleka. Dodać do sera i miksować do połączenia się składników.
Przygotować bezę. Białka ubić na sztywno. Dalej miksując dodawać stopniowo cukier. Na końcu dodać wiórki kokosowe i wymieszać.
Na ciasto kruche wyłożyć masę serową, na nią delikatnie bezę kokosową.
Piec w nagrzanym piekarniku około 60 min. w temperaturze 180°C (Po ok. 30min. można sernik przykryć z góry folią aluminiową, jeśli beza będzie się za szybko rumienić).
Uwaga: 1 szklanka = 250ml
Sernik można upiec również na twarogu z wiaderka. Proponuję wówczas zwiększyć czas pieczenia o ok. 15- 20min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation