Kuchnia

potrawy

Blog: Po prostu pycha
Składniki:

700 g piersi z kurczaka
świeży imbir ok. 2 cm
4 ząbki czosnku
1-2 papryczka chili (w zależności jaką ostrość chcecie uzyskać)
papryka czerwona słodka (w proszku)
papryka czerwona
papryka zielona
150 ml śmietana 18%
300 ml mleczka kokosowego
2 cebule
limonka
2 łyżki cukru kokosowego lub zwykłego
1 łyżka curry
sól, pieprz

Dodatkowo:

chlebki Naan (przepis tu)

Wykonanie

Kurczaka kroimy na małe kawałki. Do miski dodajemy czosnek, starty imbir, sok z limonki, skórkę z limonki, sól, pieprz, papryczkę chili, paprykę słodką (w proszku) oraz 2 łyżki oleju – blendujemy przez chwilkę. Tą marynatą nacieramy kurczaka, odstawiamy na 15 minut. Cebulę drobno siekamy, smażymy przez chwilkę na patelni. Następnie nakładamy pokrojone papryki, przesmażamy, dodajemy kurczaka. Smażymy pod przykryciem przez 3 minutki. Zmniejszamy ogień, dodajemy cukier (ja użyłam kokosowego lecz może być zwykły), curry. Zalewamy mleczkiem kokosowym, śmietaną, dusimy do miękkości, co chwilkę mieszamy. Podajemy z kleksem śmietany oraz podprażonymi na suchej patelni orzeszkami ziemnymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation