Kuchnia

Na mokro :)

Rozgrzewająca herbatka z kurkumy, imbiru i cytryny.

Kurkuma to moje ostatnie odkrycie, choć jej prozdrowotne właściwości są znane i wychwalane od dawna: wzmacnia odporność, łagodzi infekcje, wykazano też że ma właściwości antyzapalne, doskonale sprawdzi się jako lek przy leczeniu zapalenia stawów. Mnie lektura tego artykułu utwierdziła w przekonaniu, że będę z tej przyprawy korzystać codziennie.
Cytryna – choć mit, że cytryna jest królową witaminy C został już obalony, to niezmiennie zawiera ona taką jej ilość, że będzie wspierać naszą odporność. Ostatnio rozpoczynamy dzień od szklanki z przygotowaną wody i sokiem wyciśniętym z połowy cytryny – taki zabieg oczyszcza organizm i pozwala oczyścić się z toksyn. Ważne jednak, żeby cytrynę zawsze rozcieńczać z wodą – w innym wypadku może podrażniać gardło i żołądek.
Imbir – to naturalny antybiotyk, w którego moc wierzę i którego końska dawka już nie raz postawiła mnie na nogi
Miód – to też antybiotyk, ma udowodnione działanie antybakteryjne. Musimy jednak pamiętać, że traci właściwości gdy dodamy go do wrzątku. Dodajemy go więc zawsze do wystudzonego napoju.
Pieprz Cayenne (gdzieś przeczytałam, że w jego towarzystwie kurkuma jest lepiej przyswajalna. Później znalazłam informację, że jakieś badania nie wykazały związku… Zgłębiam temat i jak na razie dodaję pieprz)

Przekonani? To zapraszamy do kuchni :)

Składniki
1 cytryna
2-3 centymentrowy kawałek imbiru
1 łyżeczka kurkumy (można dać więcej)
szczypta pieprzu (najlepiej cayenne)
2 łyżki miodu (można dać więcej)
2 szklanki gorącej wody

Przygotowanie
Cytrynę wyciskamy a imbir ścieramy do szklanek. Dodajemy kurkumę i pieprz. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Dodajemy miód, dokładnie mieszamy. Wypijamy ciepły.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation