Kuchnia

Kulinaria

Ciastka marchewkowe

Składniki na około 16 ciastek:
1½ szklanki mieszanki mąk (¾ szklanki mąki pełnoziarnistej i ¾ zwykłej pszennej)
1 szklanka marchewki startej na małych oczkach (około 2 średnie marchewki)
¼ szklanki łagodnego oleju
½ szklanki mleka roślinnego (np. takiego z nerkowców)
3 łyżki cukru lub ksylitolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
garsć rodzynek
garść ulubionych orzechów (najlepsze będą włoskie)
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki kardamonu
½ łyżeczki mielonej wanilii lub odrobina ekstraktu (opcjonalnie)
spora szczypta soli
szczypta pieprzu
do podania: syrop daktylowy, krem z nerkowców, bita śmietana
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation