Kuchnia

Ciasta i inne różności

Krem maślano-orzechowy do okładania tortów

BISZKOPT ORZECHOWY:

300g mielonych orzechów
10 jajek
10 łyżek cukru
3 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki bułki tartej lub biszkoptów.

KREM ORZECHOWY:

400 g orzechów włoskich (uprażonych na suchej patelni i zmielonych)
400 ml mleka
300 g cukru
2 kostki masła (400g)
50 ml spirytusu

PRZYGOTOWANIE:

Upiec biszkopt z podanych składników w tortownicy o średnicy ok.22 cm (nie podaję jak go upiec bo chodziło mi głównie o umieszczenie przepisu na krem)
Wymieszać na ogniu w rondelku drobno zmielone orzechy z mlekiem.Zagotować ale uważać by nie przypalić.Odstawić do wystudzenia.
Utrzeć 2 kostki masła mikserem do białości z cukrem,dodać zimną już masę orzechową,wymieszać ręcznie,dodać spirytus dla wydobycia smaku orzechów,wymieszać.
Wystudzony w formie biszkopt przeciąć na 3 krążki,przełożyć je kremem i obsmarować dookoła.
Udekorować czekoladą i orzechami.
Nie podaję przepisu na biszkopt bo to chyba każdy potrafi a mi chodziło głównie o przepis na krem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation