Kuchnia

Naleśniki.

Pancakes jogurtowe

Składniki:

jogurt naturalny [400 g]

mąka [1 szklanka]

jajka [1 szt.] (duże)

proszek do pieczenia [1 płaska łyżeczka]

soda oczyszczona [1 płaska łyżeczka]

cukier [2 łyżki]

masło [2 łyżki] [stopić ]

sól [1 szczypta]

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i solą.

Dodajemy stopione przestudzone masło, jajko oraz jogurt. Mieszamy do chwili, aż masa będzie jednolita i gładka (1-2 minuty). Odstawiamy ciasto na ok 15 minut.



Na małej patelni teflonowej lub ceramicznej smażymy naleśniki zachowując proporcje :

2 łyżki ciasta = 1 naleśnik ,po 2-3 minuty z każdej strony, aż do zrumienienia.



Podajemy np. z syropem klonowym, dżemem, bitą śmietaną, kremem czekoladowym lub posypane cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation