Kuchnia

Małe co nie co!

Placek bananowo-kokosowy z białą czekoladą.

Potrzebujemy:
(dowolna forma, np. tortownica o średnicy 26-29 cm)
180 g mąki
3 jajka
2 łyżki mleka
100 g brązowego cukru (ja zamieniłam na ksylitol)
2 tabliczki białej czekolady
60 g wiórków kokosowych
1 laska wanilii (opcjonalnie)
100 g masła
2 duże, dojrzałe banany + 1 banan do dekoracji
1 łyżeczka proszku do pieczenia .

Białą czekoladę wraz z mlekiem rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy masło i mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy z ognia.
Dodajemy jajka, cukier (jeżeli chcemy dodać ziarenka wanilii, to tu jest odpowiedni moment, możemy je zmieszać z cukrem lub ksylitolem), wiórki kokosowe.
...rozgniecione banany i przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.
Masę dokładnie mieszamy i przelewamy do natłuszczonej (lub wyłożonej papierem) formy do pieczenia.
Na wierzchu kładziemy banana przekrojonego na pół.
Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 160 stopniach C przez 45-50 minut. Najlepiej smakuje na ciepło z gałką lodów waniliowych lub na drugi dzień – schłodzone z lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation