Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Tort kokosowo-malinowy - składniki:

Składniki na malinową galaretkę:
pół kilograma malin (użyłam mrożonych)
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
2 galaretki malinowe (użyłam jednej galaretki i dwóch listków żelatyny)
Składniki na biszkopt kakaowy:
100 gramów mąki
100 gramów cukru
3 jajka
pół łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
3 łyżki oleju
Składniki na masę serową:
ok. 1 kieliszka Malibu (lub innego likieru kokosowego; ewentualnie kilka kropel olejku kokosowego)
500 gramów mascarpone
500 gramów kremówki
5 łyżeczek żelatyny w proszku (użyłam 12 listków żelatyny)
1.5 szklanki cukru pudru
pół szklanki wrzątku
pół szklanki wiórek kokosowych (opcjonalnie)

Wykonanie galaretki: Tortownicę o rozmiarze 18 cm wyłóż folią spożywczą. Maliny zmiksuj i przetrzyj przez sito aby oddzielić przecier od pestek. W 150 ml wrzącej wody wymieszaj galaretki. Dodaj do malin cukier puder i sok z cytryny. Wymieszaj przecier z galaretką i przelej do tortownicy. Wstaw na kilka godzin do lodówki, aby galaretka stężała (u mnie wystarczyły dwie godziny).

Wykonanie biszkoptu: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Natłuść i posyp mąką 23 cm tortownicę. Ubij białka na pianę i stopniowo dodawaj do nich cukier (miksuj na najwyższych obrotach). Stopniowo dodawaj do białek żółtka. Miksuj około 5 minut, aby masa była bardzo puszysta. Za pomocą łyżki wmieszaj w masę olej i stopniowo przesiewane: mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Piecz około 15-20 minut. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego schłodzenia.

Wykonanie masy serowej: Żelatynę wsyp do wrzątku i mieszaj, aż do jej rozpuszczenia. Odstaw do schłodzenia. Wymieszaj ser z połową cukru pudru i likierem za pomocą trzepaczki. Dodaj do sera wiórki kokosowe (jeżeli ich używasz). Ubij kremówkę na luźniejszą bitą śmietanę z pozostałą połową cukru pudru. Około 4 łyżki bitej śmietany wymieszaj z chłodną żelatyną. Miksuj ponownie kremówkę wlewając cienkim strumieniem żelatynę - ma to trwać tylko chwilę, chodzi o dobre połączenie się żelatyny i ubicie kremówki na sztywną bitą śmietanę. Od razu dodaj kilka łyżek bitej śmietany do mascarpone - wymieszaj trzepaczką, aby rozluźnił się ser. Dodaj pozostałą bitą śmietanę do masy serowej i delikatnie wymieszaj. Musisz działać szybko, żeby bita śmietana nie stężała zanim połączysz ją z serem.

Wykończenie ciasta: Biszkopt obróć do góry nogami (spód jest zawsze równy). Połowę masy serowej wyłóż na biszkopt. Na środku ciasta umieść malinową galaretkę. Na galaretkę wyłóż pozostałą część masy serowej. Wstaw ciasto na noc do lodówki. Na drugi dzień udekoruj ciasto wiórkami kokosowymi, mielonymi pistacjami i świeżymi malinami posypanymi cukrem pudrem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation