Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

350 g gorzkiej czekolady (o zawartości kakao minimum 70%)
2-3 suszone chilli (dałam łyżeczkę sproszkowanej i jedną świeżą papryczkę)
2 szklanki kremówki
szklanka mleka
6 dużych żółtek
1/3 szklanki brązowego cukru
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki Kahlua (dałam rum)


250 g czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie wymieszać z rumem i cynamonem.
Do mleka i kremówki dodać sproszkowaną chilli i mieszając, doprowadzić do wrzenia, po czym zestawić z ognia.
Żółtka utrzeć z cukrem, następnie wlewać do ciepłego mleka, cały czas energicznie mieszając trzepaczką. Powstałą masę gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zacznie gęstnieć. Połączyć z roztopioną czekoladą.
Pozostałą czekoladę grubo posiekać, dodać wraz z drobno posiekaną papryczką do masy, dokładnie wymieszać. Dobrze schłodzić.
Następnie przełożyć do maszyny do lodów i dalej postępować według rad producenta.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation