DIY - zrób to sam

Mahjong

Zielone "masełko"
Do blendera wrzuciłam pół szklanki uprażonych pestek słonecznika, listki z pęczka rzodkiewek, 6 gałązek natki pietruszki, łyżkę lub dwie organicznego oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno, sól, pieprz, szczyptę ksylitolu, trochę soku z cytryny do smaku i odrobinę cząbru. Z przyprawami można poeksperymentować, ja chwilę kombinowałam by uzyskać odpowiedni smak. Nie jestem pewna czy napisałam o wszystkich dodatkach, więc próbujcie i doprawiajcie. Wszytko dobrze zmiksowałam na jednolitą masę. Trwa to dość długo, masa musi zrobić się jaśniejsza, jeśli nie zamienia się w kremową pastę można dodać więcej oleju i odrobinę wody. Zielona pasta o bardzo intensywnym smaku, okazała się fajna do smarowania pieczywa. Można przechowywać w lodówce dłużej, zalewając z wierzchu łyżką oleju.

Składniki:
1/2 szklanki uprażonych pestek słonecznika,
listki z pęczka rzodkiewek
6-8 gałązek natki pietruszki
1 łyżka organicznego oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno
przyprawy: sól, pieprz, szczypta ksylitolu lub cukru, łyżeczka soku z cytryny, odrobina cząbru
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation