Kuchnia

Małe co nie co!

Kruchy placek z kruszonką.

Składniki:
łyżka masła
po 5 dag mąki i cukru
2 szklanki mąki
1/2 szklanki śmietany
4 łyżki cukru
łyżka smalcu
1/2 łyżeczki sody
jajko
2 szklanki borówek amerykańskich

Etapy przygotowania:
Zrób kruszonkę: posiekaj masło z mąką i cukrem, zagnieć. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą, mocno schłodź w lodówce. Ciasto: przesiej mąkę, dodaj śmietanę, połowę cukru, smalec, sodę i jajko, zagnieć szybko kruche ciasto. Zawiń w folię i chłodź 30 min w lodówce. Po tym czasie wyjmij i rozwałkuj. Przełóż na blachę, ponakłuwaj, piecz 30 min w temp. 200°C. Przebierz i opłucz borówki, dokładnie osusz je na durszlaku. Przełóż do rondelka, zasyp resztą cukru, wlej 2 łyżki wody, zagotuj, ostudź. Masą posmaruj ciasto, posyp kruszonką (zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach). Piecz jeszcze 15 min. Ostudź i pokrój.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation