Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Tort czekoladowy z kremem miętowym - urodzinowy

Na świątecznym stole tez będzie prezentował się wspaniale.

Składniki :
14 dag cukru, ja dałam puder
10 dag mąki tortowej
5 jaj
3 dag kakao
4 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie :
Jajka utrzeć na puszystą masę z cukrem, mąkę wymieszać z proszkiem i kakao
Wsypać stopniowo składniki sypkie i dobrze utrzeć
Wlewać po łyżce oleju i ucierać
Białka ubić na pianę, dodać ostrożnie i wymieszać całość
Piec w temp.170-180 stopni C, około 20 - 25 min.- do suchego patyczka. Piekłam w foremce o średnicy 22 cm.


Składniki na krem :
1 serek mascarpone
1 opakowanie śmietany 36% - 500 g
2-4 łyżki cukru pudru - według uznania
zielony barwnik spożywczy, łyżeczka kropel miętowych- według uznania
Przygotowanie kremu :
Połączyłam serek, śmietanę i cukier - ubiłam mikserem
Dodałam barwnik (ostrożnie by nie przesadzić !) - i wkręciłam go w masę
Dodałam krople i dokładnie ubiłam
Przygotowanie tortu :
Upieczony, przestudzony biszkopt przekroiłam na 3 części, jeden blat umieściłam na paterze, nasączyłam
Posmarowałam go częścią kremu, przykryłam drugim blatem, drugi blat tez nasączyłam, rozsmarowałam na nim krem i przykryłam trzecim blatem, który również nasączyłam
Boki i wierzch ciasta pokryłam kremem, polałam polewą czekoladową, na ozdabianie nie miałam już inwencji...ale i tak tort był mega pyszny ! Krem - cudo, delikatny i orzeźwiający- tak sobie go wyobrażałam.
Składniki na polewę czekoladową:
9 dag gorzkiej czekolady- o takiej wadze miałam gorzką czekoladę
3 dag masła
Przygotowanie polewy :
Masło rozpuścić w rondelku, dodać pokruszoną czekoladę, zdjąć z ognia, wymieszać do połączenia składników, przestudzić
Lekko przestudzoną polewą ( tak by nie rozpuściła nam kremu ) polać wierzch tortu według uznania, udekorować :)
Nasączenie przygotowałam z 3/4 szklanki naparu mięty z 2 łyżkami rumu.

Po zastygnięciu była twarda, ale ostrym nożem kroiła się dobrze. Tort najlepiej smakuje na drugi dzień.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation