Kuchnia

ŻAREŁKO

Muffiny owsiano-bananowe

Zdrowy i pyszny poranny przysmak. Ze szklanką mleka lub świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy da dość energii na całe przedpołudnie.


Składniki

ilość porcji: 12

1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
3/4 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju roślinnego
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 szklanka rozgniecionych bananów
Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min. › Gotowanie: 20min. › Gotowe w: 35min.

Połączyć mąkę z płatkami owsianymi, cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
Wbić jajko do dużej miski i lekko roztrzepać. Dodać mleko, olej i wanilię i wymieszać. Dodać purée z bananów i dokładnie wymieszać. Połączyć mieszankę mączną z masą bananową. Formę do 12 muffinów wyłożyć papierowymi foremkami. Wszystkie napełnić po równo ciastem.
Piec w temperaturze 205°C przez 18 do 20 minut.
Dowiedz się więcej...
Chcesz poznać sekrety udanych muffinów? Przeczytaj nasz artykuł: "Idealne muffiny"!
Ekstrakt waniliowy
Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"
Mililitry, szklanki, łyżki...
Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation