Kuchnia

Ciasta i inne różności

Pełny talerz: Churros cynamonowe

Składniki dla 4 osób:
1 szklanka wody
120 g masła
¼ łyżeczki soli
1 szklanka mąki z niewielkim czubkiem
3 jaja (trzecie roztrzepane))
½ łyżeczki cynamonu

dodatkowo
½ szklanki cukru wymieszanego z ½ łyżeczki cynamonu

Wodę zagotować z masłem i solą. Dodać mąkę z cynamonem. Zmniejszyć moc/ogień do minimum. Energicznie mieszać łyżką, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek naczynia. Masę odstawić do przestudzenia.

Zmiksować do uzyskania gładkiej i dość gęstej masy dodając po kolei 2 jajka. Trzecie roztrzepać i dodawać stopniowo, żeby zbytnio nie rozrzedzić masy. Powinna zachowywać nadany kształt. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki (u mnie Wilton 1M).

Olej rozgrzać do 175-180°C. Na gorący olej wyciskać paski długości 10-12 cm (odcinałam nożyczkami). Smażyć po ok. 2 minuty z każdej strony. Osączyć na podwójnie złożonym ręczniku papierowym. Obtoczyć w cynamonowym cukrze.

Dodatkowo można podać sos czekoladowy (polecam!) - przepis poniżej.


Sos czekoladowy
100 g gorzkiej czekolady
100 ml śmietanki 30%

Czekoladę połamać na kawałki. Śmietankę zagotować. Do gorącej wrzucić czekoladę. Na chwilę odstawić na bok, następnie dokładnie wymieszać. Sos podawać w miseczce i maczać w nim churros.


Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation