Kuchnia

Chińskie

Składniki:

Jedna pierś z kurczaka
2 zupki chińskie
1 cebula
Kilka liści sałaty lodowej
5 pieczarek
1 papryka czerwona
2 ząbki czosnku
Olej sezamowy (opcjonalnie)
Olej

Sos:
5 łyżek ketchupu
1 łyżka miodu
1 łyżka sosu sojowego
Łyżeczka octu

Do miseczki dodajemy ketchup, miód, sos sojowy. Mieszamy dokładnie wszystko i na końcu wlewamy łyżeczkę octu, co nada mu nieco kwaskowatego smaku. Gotowy sos odkładamy na bok, żeby nabrał odpowiedniego smaku.Wrzątkiem zalewamy makaron nudle i czekamy aż spęcznieje. Teraz pora na kurczaka. Oczyszczony z błonek kroimy w małe kawałki. Jeżeli macie sos sezamowy to lekko skrapiamy kawałki piersi, żeby dodać mu egzotycznego aromatu i posypujemy przyprawą z zupki. Mieszamy i odstawiamy. Jeżeli ktoś nie ma oleju sezamowego, to zamiast niego (i przypraw z saszetki) polecam przyprawę do gyrosa.Ostatnie co zostało to przygotowanie pozostałych składników. Cebulę i pieczarki obieramy i kroimy w talarki. Liście sałaty rwiemy w drobne kawałki, a oczyszczoną paprykę z miąższu kroimy w paski. Na koniec rozgniatamy dwa ząbki czosnku.Na rozgrzanym oleju smażymy pierś z kurczaka. Kiedy się zarumieni dodajemy odcedzony makaron i pozostałe składniki i posypujemy drugą przyprawą z zupki chińskiej. Wszystko podsmażamy około 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation