Kuchnia

Przepisy

Owsianka z gruszkami w winie

taka porcja wystarczy do 1 owsianki i jeszcze sporo zostanie np. do kruchych babeczek
2 gruszki lukasówki lub konferencje
skórka i sok z 1/2 cytryny
1 łyżka najlepszego masła
1 łyżka miodu gryczanego
100g półwytrawnego wina

Gruszki obierz i usuń gniazda nasienne, pokrój na ćwiartki. W garnku na rozgrzanym maśle przesmaż chwilę gruszki pokrojone w mniejsze cząstki, dodaj sok i skórkę z cytryny, miód i wino. Duś na maleńkim ogniu ok 20 minut (ważne, by gruszki się nie rozpadły). Wyjmij gruszki, a sos jeszcze trochę zredukuj i ostudź. Przełóż gruszki do sosu i tak przechowuj (w lodówce nawet 10 dni!).

porcja owsianki dla 1 osoby
70g mieszanki płatków zbożowych lub błyskawicznych płatków owsianych
szczypta soli
250g mleka
szczypta cynamonu
1 łyżeczka miodu wrzosowego

Płatki zalej mlekiem, dodaj sól i szczyptę cynamonu. Zagotuj w rondelku, zmniejsz płomień i gotuj ok 5-7 minut cały czas mieszając, aż staną się gęste i kremowe. Przykryj pokrywką i odstaw na ok 2 minuty (tak nauczyła mnie Truskawkowa Ania). Jeśli owsianka będzie zbyt gęsta, możesz dodać odrobinę mleka. Przełóż owsiankę do miseczki, na wierzchu wyłóż gruszki i dodaj łyżeczkę rewelacyjnego miodu wrzosowego - to ten o konsystencji galaretki.

ŹRÓDŁO: http://www.chillibite.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation