Kuchnia

LODY, SORBETY

Mocno cytrynowe lody jogurtowe, lekkie lody
Składniki:

1 l lodów

6 dl greckiego jogurtu, gęstego (10% tłuszczu)
1 ½ dl śmietanki
200 g cukru pudru
6 łyżek soku z cytryny, około 2 cytryny
skórka otarta z jednej cytryny

Sos malinowy

250 g mrożonych malin
50 g cukru
½ dl kokosowego likieru, np. malibu

Wykonanie:

Ubij śmietankę z cukrem. Dodaj jogurt, sok z cytryny, otartą skórkę z cytryny ubijając mikserem. Przełóż do plastykowego naczynia i włóż do zamrażalnika na conajmniej 5 godzin. Mieszaj lody rózgą balonowa co godzinę. Jeśli masz maszynkę do lodów postępuj według instrukcji.
Zagotuj maliny z cukrem. Mieszaj az do rozpuszczenia cukru. Ostudź i wlej likier. Zmrożone lody podawaj z sosem malinowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation