Święta i uroczystości

wielkanocna kuchnia

Pieczona biała kiełbasa na Wielkanoc

4 surowe białe kiełbaski
3 duże cebule
1 jabłko
2 ząbki czosnku
majeranek
sól, pieprz
3 łyżki oleju
1/2 szklanki bulionu warzywnego

Przed pieczeniem kiełbaski warto podlać piwem. Zyskają wówczas niesamowity smak i aromat.
czas wykonania: 15min.
liczba porcji: 4
Sposób przygotowania

Jabłko umyj, osusz, obierz, zetrzyj na tarce. Czosnek obierz i drobniutko posiekaj. Wymieszaj ze startym jabłkiem. Dodaj olej oraz połowę cebuli pokrojonej w piórka. Wszystko dokładnie wymieszaj razem ze szczyptą majeranku, soli i pieprzu. Połowę przygotowanej masy wyłóż na dno żaroodpornego naczynia.
Na rozłożoną masę połóż kiełbaski, przykryj resztą cebuli. Kiełbasę podlej bulionem. Jeśli lubisz, możesz dodatkowo posypać majerankiem.
Wstaw naczynie do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz około godziny, aż cebula nabierze ładnego złotego koloru, a kiełbasa będzie upieczona. Białą kiełbasę można zastąpić inną, np. śląską. Wtedy wystarczy piec wszystko razem około 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation