DIY - zrób to sam

kulinaria

KOKARDKI ZAPIEKANE POD BESZAMELEM:

składniki:
-300 gram mielonego mięsa
-350 gram makaronu kokardki
-400 gram pomidorów krojonych w puszce
-150 gram żółtego sera
-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
-2 małe cebule
-ząbek czosnku
-pół łyżeczki oregano
-pół łyżeczki słodkiej papryki
-łyżeczka bazylii
-do smaku sól i świeżo zmielony pieprz

SOS BESZAMELOWY:
-1/3 szklanki mąki
-400 ml mleka
-50 gram masła
-jajko
-do smaku sól, pieprz oraz gałka muszkatołowa

przepis:
Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, szklimy na oleju, dodajemy wyciśnięty czosnek i chwilkę przesmażamy, dodajemy mięso mielone. Gdy mięso się zrumieni dodajemy bazylię i oregano oraz pomidory i koncentrat. Smażymy do momentu odparowania nadmiaru wody. Doprawiamy do smaku.
Ser tarkujemy na grubych oczkach.

Sos beszamelowy:
Masło roztapiamy na patelni, dodajemy mąkę i mieszamy tak by nie powstały grudki. Stopniowo na patelnię wlewamy mleko, sos dusimy do momentu aż zgęstnieje. Sos studzimy, a do wystudzonego dodajemy jajko i przyprawy.

Na dno naczynia wylewamy 3 łyżki sosu beszamelowego i rozsmarowujemy. Na to kładziemy połowę makaronu polewając go połową sosu beszamelowego, na to wykładamy połowę mięsa - warstwy powtarzamy. Zapiekankę posypujemy żółtym serem, pieczemy 20 minut w 180 stopniach C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation