Kuchnia

Makarony

Makaron ryżowy z łososiem i pastą miso | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI

200 g filetu z łososia bez skóry i ości
100 g makaronu ryżowego 3 mm
2 łyżki oleju roślinnego
1 papryczka chili
1,5 łyżki startego imbiru
2 łyżki sezamu
2 łyżki pasty miso
2 łyżki sosu sojowego
1 limonka
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka oleju sezamowego
4 łyżki posiekanego szczypiorku
świeża kolendra

PRZYGOTOWANIE

Łososia pokroić na małe około 2 cm kawałki. Ugotować makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić, pokroić na mniejsze kawałki.
Na patelni lub w woku podgrzać olej, dodać papryczkę chili, tarty imbir, sezam i chwilkę je podsmażyć.
Zmniejszyć ogień do minimum, dodać pastę miso, sos sojowy, skórkę z całej limonki i sok z połowy, cukier. Mieszając podgrzewać na niezbyt dużym ogniu przez około minutę.
Dodać kawałki łososia i obsmażyć je z każdej strony (ok. 2 minuty) tylko do czasu aż mięso zmieni kolor na pomarańczowy.
Włożyć makaron, skropić olejem sezamowym. Podgrzać, posypać szczypiorkiem i kolendrą, skropić resztą limonki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation