Kuchnia

napoje

Sok ze świeżej kapusty

Kapusta, popularne i tanie warzywo, najczęściej wykorzystywana jest w naszej kuchni w formie gotowanej. A szkoda, gdyż gotowanie ograbia ją z najcenniejszych składników.
Kapusta biała i inne jej odmiany znane były już w starożytności. Służyła wielu ludziom nie tylko jako pożywienie, ale także jako lekarstwo. Liście kapusty zawierają wiele witamin: witaminę U (przeciw wrzodowa), B1, B2, B6, C, K, poza tym prowitaminę A, cukry, sole mineralne, antyoksydanty.

sok z surowych liści kapusty rozcieńczony w wodzie, nadaje się doskonale do przemywania twarzy, żeby zmniejszyć stany zapalne skóry, trądzik i inne podrażnienia skóry.
Kiedy nie były jeszcze znane tabletki przeciwbólowe i przeciwzapalne na obolałe stawy liście kapusty działały może wolniej, ale nie szkodziły na żołądek i nie dawały innych ubocznych skutków. Szczególne właściwości mają świeże liście kapusty i wyciśnięty z nich sok. Działają kojąco, antyseptycznie i leczniczo, usuwając toksyny ze skóry.
Okłady z wymytych liści (z wyciętymi grubymi nerwami) i rozgniecionych, by puściły sok leczą rany, oparzenia, odmrożenia, stłuczenia, wrzody, czyraki, pęcherze, ukąszenia owadów, opryszczkę, półpasiec, nerwobóle, ból głowy, migreny..., działają przeciwzapalnie przy puchnięciu stawów. Przykładane na klatkę piersiową leczą kaszel, katar, zapalenie oskrzeli.
Przykładane na podbrzusze leczą zapalenie pęcherza, kolkę nerkową, dolegliwości żołądkowe, jelitowe, wątrobowe, wzmagają wydalanie płynów. Przykładane na stawy i kończyny leczą reumatyzm, postrzał, rwę kulszową, gruźlicę stawową i kostną, nerwobóle, żylaki, owrzodzenia... Przykładane na twarz leczą nerwobóle zębowe i nerwu twarzowego.

Dlatego warto napić się soku z kapusty. Smak tego eliksiru jest świetny - lekko pikantny i dość słodki, także znika mi w brzuszku ze smakiem ;) można go dosmaczyć dodając np. jabłko, czy marchewkę, sok z cytryny... lub co kto lubi. Piję go średnio raz w tygodniu, ale chciałabym to robić częściej, ponieważ zawiera wieeele cennych składników.
Świeży sok z kapusty leczy łupież, oparzenia, odmrożenia, ukąszenia, trądzik, opryszczkę, liszaje, gangreny, czyraki, martwice, guzy, nowotwory, hemoroidy, egzemy, rany zaniedbane, katar, grypę, głuchotę... Często spożywane surówki z kapusty bogatej w sole mineralne i witaminy i świeży sok kapusty działają podobnie do antybiotyków, zapewniając wzmocnienie i regulację organizmu oraz odporność na działanie czynników chorobotwórczych.
Polecam Wam gorąco w tym okresie, kiedy jesienna depresja nas wyjada! To naprawdę magiczny napój :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation