Kuchnia

sałatki

Sałatka z łososiem i awokado z dressingiem tahini
SKŁADNIKI

2 PORCJE
2 filety z łososia, każdy po ok. 150 g
mieszanka sałat z rukolą (1 paczka)
pół pęczka rzodkiewki
1 dojrzałe awokado
2 łyżki sezamu
MARYNATA DO ŁOSOSIA
sól, pieprz
1 łyżka oliwy
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
DRESSING TAHINI
2 łyżeczki pasty tahini
1 łyżka syropu klonowego lub 1/2 łyżki miodu
2 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżka soku z limonki lub cytryny
sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE

Odciąć skórkę z łososia, filety opłukać i osuszyć. Skropić sokiem z cytryny, doprawić solą, pieprzem, kuminem, kolendrą i papryką w proszku, następnie wysmarować oliwą. Odłożyć na ok. pół godziny (jeśli mamy czas).
Zamarynowanego łososia można upiec w piekarniku lub usmażyć czy zgrillować na patelni. Pieczenie: piekarnik nagrzewamy do 240 stopni lub włączamy funkcję grilla na dużą moc. Łososia ustawiamy nieco wyżej niż w środkowej części piekarnika, bliżej górnej grzałki. Gdy piekarnik będzie nagrzany wstawiamy łososia i pieczemy po 5 minut z każdej strony, aż będzie ładnie zrumieniony.
Na talerzach ułożyć sałatę, dodać pokrojone na plasterki rzodkiewki oraz skropione sokiem z cytryny awokado, doprawić solą i pieprzem, skropić oliwą. Na sałacie położyć łososia, polać winegretem (wymieszać wszystkie składniki w miseczce) i posypać zrumienionym sezamem (uwaga aby nie przypalić bo stanie się gorzki).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation