Kuchnia

słodkości

Biszkopciki dla dzieci

Składniki:

4 jajka (używam ekologicznych)
100 g mąki pszennej tortowej
50 g mąki ziemniaczanej (lub skrobi kukurydzianej)
5 łyżek cukru (u mnie ksylitol)

Oddzielić białka od żółtek.

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i chwilę miksować.

Miksując na najniższych obrotach miksera dodawać po kolei żółtka.

Przesiać obie mąki i delikatnie wmieszać szpatułką do masy, tak by składniki się połączyły.

Duże blachy wyłożyć papierem do pieczenia.

Nakładać łyżeczką do herbaty (kopiasta jeśli chcemy biszkopty wielkości tych sklepowych) porcje ciasta, spłaszczając je łyżka delikatnie, pamiętając o zachowaniu niewielkich odstępów.

Piec w piekarniku nagrzany do 175ºC (termoobieg jeśli pieczemy dwie blachy na raz) przez ok. 10 min.

Przełożyć na metalowa kratkę, żeby przestygły.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation