Kuchnia

słodkości

Składniki:
ok. 2/3 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 3/4 szklanki cukru pudru, 3/4 szklanki pokruszonej gorzkiej czekolady, 2 duże jajka, 1 białko jajka
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 190°C, wyłóż blachę papierem do pieczenia. W dużej misie wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól i cukier. Dodaj pokruszoną czekoladę. Stopniowo dodawaj jajka i białko jajka aż całość połączy się (jeśli ciasto będzie zbyt suche dodać jeszcze jedno białko). Podzielić masę na dwa lub trzy podłużne placki. Wypiekać przez 20 minut (jeśli ciasto jest zbyt klejące użyj drewnianej łyżki, aby przenieść masę na blachę). Gdy ciasto ostygnie, delikatnie pokrój je pod kątem w plastry (najlepiej nadaje się do tego ząbkowany nóż do chleba). Ułóż biscotti z powrotem na blasze i wypiekaj przez kolejne 6-8 minut (w połowie przewracając je na drugą stronę). (kwejk)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation