Inne

tarty

Tartaletki z morelami/mirabelkami i tymiankiem pod kuszącą bezą
na 6 tartaletek

200g mąki
70 g masła
70g cukru
1 żółtko
1 łyżka kwaśnej śmietany

Składniki zagniatamy jak na każde kruche.
Chowamy do lodówki na 30 min.

Gdy już minie pół godziny, wykładamy ciasto do foremek (moje są teflonowe, więc nie smaruje ich niczym).
Wypełniamy.
na jedną

ok. 20 mirabelek bez pestek
lub
pół dużej, pokrojonej w cząstki moreli
posiekana gałązka tymianku (2 cm)

Zrobiłam pół na pół.
Beza

Zrobiłam to tak.

1 objętość białek (u mnie 2) - 2 objętości cukru
szczypta soli

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno.
Nie przerywając, powoli dodawać cukier i ucierać do rozpuszczenia.

Wyłożyć na wierzch łyżką, rękawem cukierniczym, koszulką biurową z odciętym końcem.. tym, co akurat macie pod ręką.
Piec ok 30 min w 150 st.

Moje po takim przetworzeniu były chrupiące na zewnątrz i lekko ciągnące w środku. Gdyby jednak nie wyszły jak trzeba, niech posiedzą jeszcze chwilkę w piekarniku :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation