Kuchnia

SŁODKO

Składniki na 12 sztuk:

3 średnie jajka, roztrzepane
100 g jasnego brązowego cukru
200 g mąki pszennej lub orkiszowej (jasnej lub razowej)
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
150 ml jogurtu greckiego
50 ml mleka
50 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
2 łyżki mocnej kawy (zaparzonej)
150 g batoników Daim, z grubsza posiekanych
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W naczyniu wymieszać składniki mokre: roztrzepane jajka, jogurt grecki, mleko, masło, kawę. Dodać cukier i zamieszać rózgą kuchenną.

W drugim naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, proszek, sodę, kakao, przesiać.

Zawartość naczyń połączyć razem*, wymieszać widelcem tylko do połączenia się składników, pod sam koniec dodając posiekane Daimy.

Formę do 12 muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto nałożyć do 3/4 wysokości foremki.

Piec w temperaturze 190ºC przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 170ºC i piec dodatkowe 10 minut lub do tzw. suchego patyczka (uwaga: jak sprawdzając patyczkiem natraficie na Daimy, one będą się ciągnąć). Wyjąć, wystudzić na kratce.

Do muffinek można zrobić polewę czekoladową i oprószyć posiekanymi Daimami - rozpusta!

* jeśli ciasto będzie dość rzadkiej konsystencji można dodać 1 - 2 łyżki mąki

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation