Kuchnia

z ciasta francuskiego

JABŁKOWE RÓŻE
Składniki:

- 1 opakowanie ciasta francuskiego

- 2 jabłka z czerwoną skórką

- sok z 0,5 cytryny

- 1 szkl. wody

- 3 łyżki cukru

- 1 żółtko

- cukier i cynamon do posypania

Ciasto francuskie rozmrażamy. Jabłka przekrawamy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki ok. 3 mm. Sok z cytryny gotujemy z wodą i cukrem. Pokrojone jabłka dodajemy do syropu i podgrzewamy przez ok. 2 min., aby zmiękły (trzeba jednak uważać aby się nie rozgotowały). Wyjmujemy je z syropu i studzimy. Ciasto rozwijamy i kroimy na 2-cm pasy, obsypujemy cukrem i cynamonem. Na paskach z ciasta francuskiego układamy plasterki jabłek, w ten sposób aby lekko na siebie zachodziły, a część z czerwoną skórką wystawała ok. 1 cm nad brzeg ciasta. Zwijamy paski z jabłkami w luźne ruloniki przypominające róże. Formę do pieczenia wykładamy papierem i układamy dobrze sklejone różyczki. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok. 15- 20 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st C.

http://smakchwili.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?1041892
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation