Kuchnia

Pierogi i Kluchy

Pyzy z kapustą i grzybami

1 kg ugotowanych ziemniaków
mąka ziemniaczana
żółtko
pół łyżeczki soli

Farsz:

350 g kiszonej kapusty
100 g suszonych grzybów
kilka suszonych moreli
liść laurowy
3 ziela angielskie
łyżeczka ziaren pieprzu
duża cebula lub 2 małe
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy

Dodatki:

smażona czerwona cebulka
masło
tymianek

Sos grzybowo-miodowy:

3 łyżki wywaru z grzybów
łyżka miodu (u mnie gryczanego)
2 łyżki zimnego masła
sól, pieprz

Farsz:

Suszone grzyby zalewamy ciepłą woda, tak aby je zakryła. Miseczkę przykrywamy talerzem i zostawiamy minimum na godzinę, a najlepiej na noc.
Kiszoną kapustę odsączamy z wody oraz soku, drobno kroimy, wrzucamy do garnka i zalewamy szklanką wody (250 ml). Dorzucamy szczyptę soli, łyżeczkę ziarenek pieprzu, ziele angielskie i liście laurowe. Garnek przykrywamy i gotujemy kapustę na małym ogniu przez godzinę.
Namoczone grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Suszone morele również drobno siekamy. Odlewamy 3 łyżki wywaru do sosu, a resztę wlewamy razem z grzybami. Dodajemy morele. Kapustę mieszamy z grzybami i gotujemy razem przez godzinę.
Cebulę siekamy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z masłem. Chwilę szklimy i dodajemy kapustę z grzybami. Całość smażymy kilka minut, przyprawiając w tym czasie solą i pieprzem do smaku. Następnie studzimy.

Pyzy:

Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, tworząc purée. Ziemniaki w misce dzielimy na 4 części, jedną z nich wyjmujemy, a w miejscu ziemniaków wsypujemy tyle samo mąki ziemniaczanej. Dodajemy żółtko, sól i mieszamy dokładnie składniki (można sobie pomóc mikserem). Wyrobione ciasto powinno być elastyczne.
Nakładamy dwie łyżki masy ziemniaczanej na rękę i formujemy płaski placek. Na środku kładziemy farsz. Formujemy pyzy, ściągając do środka ciasto i zalepiając farsz. Czynność powtarzamy.
Pyzy gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie przez ok. 5 minut. Gotowe odsączamy z wody i podajemy od razu lub odsmażamy dodatkowo na maśle.
Ja pyzy oprócz odsmażenia, podałam ze smażoną czerwoną cebulą oraz z sosem grzybowo-miodowym.

Sos grzybowo-miodowy:

Na patelnię wlewamy wywar z grzybów. Dodajemy miód, przyprawiamy pieprzem i solą. Sos redukujemy przez kilka minut.
Następnie dodajemy po trochu zimnego masła, zagęszczając w ten sposób sos.
Gęstym sosem smarujemy talerz za pomocą pędzelka lub polewamy nim pyzy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation