Kuchnia

Soups

Zupa gulaszowa z pesto paprykowym

700 g mięsa wołowo-wieprzowego (u mnie antrykot wołowy i łopatka wieprzowa)
cebula
2 ząbki czosnku
marchewka
pół selera
1 l bulionu drobiowego lub wołowego
liść laurowy
3 ziela angielskie
łyżeczka ziarenek pieprzu
półtorej łyżeczki soli
łyżeczka pieprzu cayenne*
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka kuminu
łyżka oliwy z oliwek
makaron orzo**

Mięso myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i kroimy w grubą kostkę.
Do garnka z grubym dnem wlewamy oliwę. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy kawałki mięsa. Smażymy z dwóch stron, w sumie ok. 5 minut. Gdy mięso się zarumieni, wyciągamy je i przekładamy do miski.
Na pozostały w garnku tłuszcz wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę i poszatkowany drobno czosnek. Przyprawiamy pieprzem i solą do smaku i smażymy 3 minuty.
Ponownie do garnka wrzucamy mięso. Zalewamy je bulionem. Wrzucamy obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę oraz seler. Do bulionu wrzucamy także ziele angielskie, ziarenka pieprzu oraz liść laurowy. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem 45 minut.
W tym czasie można przygotować pesto paprykowe.
Gdy minie 45 minut, rozgrzewamy suchą patelnię. Wrzucamy kumin i chwilę go prażymy, następnie przekładamy do moździerza i rozcieramy. Kumin, razem z pieprzem cayenne, słodką papryką i pesto paprykowym dodajemy do zupy. Przyprawiamy ją także solą do smaku.
Zupę gotujemy jeszcze 5 minut.
Podajemy z makaronem orzo i świeżą kolendrą.

* W wersji łagodniejszej pieprz cayenne zastępujemy ostrą lub słodką papryką.
** Makaron orzo można zastąpić innym makaronem, ryżem, kaszą jęczmienną lub ugotowanymi ziemniakami.

Pikantne pesto paprykowe:
3 papryki
ząbek czosnku
łyżka posiekanej papryczki chilli *
świeżo mielony pieprz
szczypta soli
2 łyżki oliwy z oliwek

Paprykę myjemy, osuszamy i usuwamy gniazdo nasienne. Kroimy w duże cząstki. Przyprawiamy je pieprzem i solą z dwóch stron i oblewamy odrobiną oliwy z oliwek.
Papryki grillujemy na patelni do grillowania, po 10 minut na każdą stronę (lub pieczemy pół godziny w piekarniku).
Następnie przekładamy je do strunowego woreczka i zamykamy szczelnie na kilka minut. Zdejmujemy skórkę z papryki (można ten etap pominąć) i wrzucamy do wysokiego naczynia. Dodajemy ząbek czosnku, chilli, trochę pieprzu i soli, oraz oliwę z oliwek. Miksujemy na gładkie pesto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation