Kuchnia

kuchnia

♣♣Cygańskie ścieżki♣♣

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

ciasto:
9 białek
1 1/2 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 1/2 szklanki mąki + 2 łyżki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka oleju
4 żółtka
1 łyżka kakao
3 łyżki suchego maku
1 opakowanie kisielu wiśniowego
masa:
2 galaretki cytrynowe
1 galaretka wiśniowa
1 galaretka agrestowa
1 galaretka niebieska
400 g serka waniliowego
dodatkowo:
masło + bułka tarta do przygotowania formy

Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Cały czas miksując dodajemy na zmianę mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Ciasto dzielimy na cztery równe części. Do pierwszej dodajemy żółtka i mąkę, do drugiej - kisiel, do trzeciej - kakao, do czwartej - mak. Każdą część dokładnie mieszamy łyżką.
Na blaszkę wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą nakładamy w jednym miejscu, na środku, na zmianę po dwie łyżki każdego ciasta.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 40 min. Upieczone ciasto wyjmujemy z formy, odstawiamy do wystygnięcia i przekrawamy na dwa blaty.
Cztery galaretki (1 cytrynowa, wiśniowa, agrestowa, niebieska) rozpuszczamy w 200 ml wrzątku, każdą osobno. Galaretki wylewamy na płaskie naczynia lub do miseczek i odstawiamy do stężenia. Następnie kroimy je w kostkę.Ostatnie opakowanie galaretki (cytrynowa) rozpuszczamy w 200 ml wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Serki waniliowe miksujemy i lekkim strumieniem wlewamy tężejącą galaretkę cytrynową. Do masy wsypujemy pokrojone galaretki i mieszamy łyżką. Na pierwszy blat wykładamy masę i przykrywamy drugim blatem. Ciasto wstawiamy do lodówki do zastygnięcia, najlepiej na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation