Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

PIZZOWY WARKOCZ Z SALAMI I SEREM


SKŁADNIKI:

CIASTO NA PIZZĘ:

- 250 g mąki pszennej
- 150 ml ciepłej wody
- 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych instant
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżki oliwy

DODATKI:

- 1/2 szklanki sosu pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 100 g salami
- 150 g tartej żółtej mozzarelli
- kilka oliwek
- bazylia

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO NA PIZZĘ:

Świeże drożdże ogrzać w temperaturze pokojowej. Rozkruszyć, włożyć do garnuszka, dodać 60 ml ciepłej wody oraz cukier i wymieszać. Następnie dodać 2 łyżki mąki (z podanej w składnikach ilości), wymieszać i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do dużej miski, wymieszać z solą, zrobić wgłębienie. Stopniowo wlewać rozczyn drożdży i resztę ciepłej wody, sukcesywnie zagarniając mąkę do środka i delikatnie mieszając składniki. Pod koniec dodać oliwę. Połączyć je w jedną część. Wyrabiać na oprószonej mąką stolnicy lub w mikserze planetarnym przez około 10 minut aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.

FORMOWANIE I PIECZENIE:

Po wyrośnięciu ciasta wyłożyć je na stolnicę i krótko zagnieść formując gładką kulę. Rozwałkować ją na duży prostokąt i ułożyć na dużej blaszce do pieczenia wyścielonej papierem do pieczenia. Ponacinać boki pozostawiając około 10 cm środka. Na środkowej części rozsmarować sos pomidorowy. Posypać 3 łyżkami tartego sera, ułożyć 2/3 ilości salami i posypać 2/3 ilości pozostałego sera. Dodać przekrojone oliwki i posypać oregano. Zawinąć wycięte paski na nadzienie, zakładając jeden pasek na drugi, na tzw. zakładkę. Wierzch posypać pozostałym serem i przykryć go kawałeczkami salami. Odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Wstawić blachę do piekarnika i piec przez około 20 - 25 minut. Posypać posiekaną bazylią i po lekkim przestudzeniu pokroić na porcje.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation