Święta i uroczystości

Łakocie Wielkanocne

Składniki:

17 dag cukru
25 dag mąki pszennej
15 dag cukierków krówek
15 dag miękkiego masła/margaryny
125 ml ajerkoniaku
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Cukierki pokroić na niewielkie kawałki. Margarynę/masło utrzeć z cukrem na gładką masę, po kolei wbijać jajka (całe), cały czas miksując. Ciągle miksując wlewać ajerkoniak. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, zmiksować. Na końcu delikatnie wmieszać cukierki lub czekoladę.

Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną keksówki, lub - lepiej - formy z kominkiem, można również upiec w formie do babeczek lub muffinek.

* uwaga: krówki mają tendencję do opadania na dno, dlatego forma musi być dobrze wysypana kaszą, by się nie przykleiły.

Piec około 60 minut w temperaturze 175ºC.

Komentarze

Beata Gliwicka 11 lat temu
robiłam juz kilka razy za każdym razem wychodzi pyszna :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation