Kuchnia

*** croissanty i ...

pączki oreo

Składniki na około 30 - 35 sztuk:

500 g serka kremowego philadelphia (lub jego odpowiednika)
1 jajko
2 żółtka
3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
6 łyżek drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 - 2,5 szklanki mąki pszennej
4 łyżki kakao

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu lub misie miksera i zagnieść/zmiksować do otrzymania miękkiego, nieklejącego się ciasta (należy zacząć od 2 szklanek mąki pszennej i w razie potrzeby podsypywać pamiętając, że im mniej mąki podsypiemy, tym delikatniejsze wyjdą pączki). Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wycinać pączki z dziurką np. przy pomocy dwóch różnych foremek (u mnie pączki o średnicy 7 cm). Pozostałe ciasto ponownie zagnieść i czynności powtórzyć.

Pączki wrzucać na głęboki i rozgrzany olej (temperatura oleju 175ºC) i smażyć przez około 1,5 minuty z każdej strony. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniczku kuchennym, przestudzić.

Polewa z serka kremowego:

45 g masła
1 - 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
150 g serka kremowego typu philadelphia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 - 4 łyżki mleka

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić masło i cukier puder. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać serek kremowy i utrzeć, do gładkości. Do utartej masy dodawać mleko, stopniowo, mieszając, do powstania lekko płynnej polewy (jej gęstość regulujemy dodatkiem mleka).

Ponadto:

pokruszone ciasteczka Oreo (1 opakowanie, choć nie wykorzystamy całego)

Usmażone i wystudzone pączki zamaczać w kremowej polewie do połowy pączka, następnie odkładać na paterę i obsypywać okruchami Oreo. Polewa pozostaje miękka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation