Kuchnia

przepisy dietetyczne

Domowe musli

Składniki
całe opakowanie płatków owsianych górskich
szklanka otrębów
garść orzechów włoskich
suszone daktyle
suszona żurawina
garść pestek słonecznika
garść rodzynek
3 łyżki miodu
2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie
Płatki, otręby, posiekane orzechy i słonecznik wymieszać w dużej misce. Miód podgrzać razem z oliwą tak, żeby się połączyły. Następnie dokładnie wymieszać płatki razem z oliwą i miodem. Dobrze jest mieszać to przez dłuższą chwilę, żeby wszystkie płatki były równomiernie pokryte.

Kiedy mieszanka będzie gotowa, wysyp ją na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na 180 stopni i pilnuj swojego musli! Trzeba je mieszać co kilka minut, żeby się nie przypaliło. Ja lubię takie lekko brązowe, więc piekę je około 15 minut.

W międzyczasie pokrój w drobniejsze kawałki suszone owoce. Kiedy płatki będą już upieczone i ostygną, przesyp je do pojemnika i połącz z suszonymi owocami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation