Kuchnia

ciasta, ciasteczka, desery...

Desernik z karmelizowanymi bananami


Składniki
Ciasto na spód:

170 g mąki pszennej
80 g mąki ziemniaczanej (lub cornstarch, mąki ryżowej, skrobi ziemniaczanej)
50 g cukru
150 g zimnego masła
1 jajko

Masa serowa:

250 g zmielonego twarogu lub sera mascarpone lub mieszanki
2 łyżki budyniu o smaku bananowym (proszku)
200 g słodzonego mleka skondensowanego z puszki
1 jajko

Ponadto:

180 g masła orzechowego, kremowego
1 łyżka i 1 łyżeczka miodu
1 - 2 banany
sok z 1 cytryny
około 3 - 4 łyżki cukru do karmelizacji (najlepiej trzcinowego z dodatkiem karmelu)

Potrzebna będzie:

blaszka o wymiarach minimum 20 cm x 30 cm
palnik gazowy do przypiekania/karmelizowania deserów (jak do crème brûlée)

Przygotowanie

Wyjąć składniki na masę serową z lodówki. Spód: Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać mąkę ziemniaczaną, cukier i pokrojone na kawałeczki masło. Rozetrzeć palcami masło z mąką aż powstanie drobna kruszonka lub miksować składniki mikserem (mieszadłem) do uzyskania drobnych kawałeczków ciasta. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto łącząc wszystkie składniki w jednolitą kulę lub dalej miksować mikserem aż składniki zaczną się łączyć. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Ciasto rozwałkować i włożyć nim formę, najłatwiej włożyć je pomiędzy 2 arkusze papieru do pieczenia, rozwałkować na placek zbliżony do wymiarów formy i razem z papierem przenieść ciasto do formy. Odkleić górny arkusz, ciastem wyłożyć spód i około 2 cm boków, palcami wylepić brakujące miejsca. Cały spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na około pół godziny.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni (góra i dół bez termoobiegu). Wstawić blaszkę z ciastem i piec przez około 30 - 35 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika, ciasto zostawić w foremce i ostudzić. Piekarnik zostawić włączony na tej samej temperaturze.
Masło orzechowe wymieszać z 1 łyżką miodu i rozprowadzić po ostudzonym spodzie.
Masa serowa: Do misy miksera włożyć ser i budyń i zmiksować. Dodać mleko skondensowane i zmiksować na małych obrotach miksera na gładką masę. Dodać jajko i znów krótko zmiksować do połączenia się składników.
Banany pokroić na cienkie plasterki (jak widać na zdjęciach) i obtoczyć je w mieszance soku z 1 cytryny i 1 łyżeczce miodu.
Masę serową wyłożyć łyżką na warstwę orzechową. Ułożyć plasterki bananów i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C, piec przez około 30 minut aż masa zastygnie i lekko podniesie się przy brzegach. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Karmelizowanie bananów: banany posypać cukrem i opalić palnikiem na złoty kolor
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation