Kuchnia

ciasta, ciasteczka, desery...

PANNA COTTA Z SOSEM MALINOWYM
(2 porcje)
200ml śmietanki 30%,
200ml mleka,
50g cukru,
½ laski wanilii,
2 łyżeczki żelatyny,
½ laski wanilii,
200g malin,
1-2 łyżki cukru pudru,
świeża mięta do dekoracji

Żelatynę namoczyć w 2-3 łyżkach zimnej wody i odstawić do napęcznienia.
Wanilię przepołowić wzdłuż, wyskrobać ziarenka.
Mleko i śmietankę wlać do rondla, dodać cukier, ziarenka i skórkę z wanilii. Zagotować. Zdjąć z ognia, wyjąć skórkę z wanilii, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać, aby się rozpuściła. Przelać do foremek i ostudzić, po czym włożyć do lodówki na kilka godzin (lub na całą noc) aby deser stężał.
Kilka sztuk malin odłożyć do dekoracji. Pozostałe zmiksować razem z cukrem. Powstały sos można przetrzeć przez sitko, aby usunąć pestki (według uznania).
Gotową panna cottę wyjąć z foremek na talerzyki. W tym celu zanurzyć na chwilę foremki w bardzo gorącej wodzie, nakryć talerzykiem i obrócić o 180 stopni :)
Tuż przed podaniem deser polać sosem malinowym, ozdobić całymi malinami i miętą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation