Kuchnia

przepisy dietetyczne

Pancakes z mąki kokosowej

SKŁADNIKI
na około 12 sztuk
Pancakes:
¼ szklanki mąki kokosowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 jajka
50 ml mleka kokosowego
2 łyżki ksylitolu/erytrytolu
olej kokosowy do smazenia
szczypta soli

Do podania:
śmietanka kokosowa
syrop klonowy
świeże truskawki
granat

PRZYGOTOWANIE
Wszystkie składniki na placuszki wymieszaj ze sobą. Możesz to zrobić łyżką lub blenderem. Następnie ciasto odstaw na 5 minut. Powinno stać się gęste i mieć konsystencję śmietany. W razie potrzeby, gdy będzie zbyt zwarte, dolej więcej mleka kokosowego lub wody. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i wykładaj po jednej łyżce ciasta na każdego placuszka, formując okrąg. Smaż do zrumienienia, a następnie obróć na drugą stronę. Gotowe pancakes podawaj z łyżką kokosowej śmietanki, owocami i syropem klonowym (w wersji BT możesz go pominąć, placki są wystarczająco słodkie).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation