Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Tort czekoladowo miętowy

SKŁADNIKI NA CIASTO (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej):
1 i 1/4 mąki pszennej
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
180 g masła
80 g gorzkiej czekolady, posiekanej (użyłam pół na pół z mleczną)
2/3 szklanki kakao
3 duże jajka (rozm. L)
1 szklanka jasnego brązowego cukru
1/4 szklanki cukru (zwykłego)
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%
SKŁADNIKI NA KREM MIĘTOWY:
300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
400 g serka mascarpone, schłodzonego
3 łyżki cukru pudru (dałam 4,5 łyżki)
1-2 łyżeczki ekstraktu lub aromatu miętowego (zamiennie używam kropli miętowych z apteki, około 1,5-2 łyżeczek do smaku)
odrobina zielonego barwnika w żelu/paście
DO NASĄCZENIA (moja wersja):
0,5 szklanki świeżo zaparzonej mięty (z dwóch torebek)
cukier i kilka kropli cytryny do smaku

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
100 g gorzkiej czekolady (użyłam pół na pół z mleczna)
40 g masła


WYKONANIE:
Formę o średnicy 21 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem samo dno (w oryginale potrzeba użyć 3-ch form o tej średnicy i każdy blat ciast piec osobno, ja jednak piekę cały spód na raz w jednej formie, wydłużając czas pieczenia).
Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni C.

Mąkę, sodę i proszek wymieszaj, przesiej i odłóż na bok.

W garnuszku roztop masło, zdejmij z palnika, dodaj czekoladę i odstaw, aż się rozpuści, mieszając na koniec. Wsyp przesiane kakao, wymieszaj rózgą kuchenną całość i odstaw do lekkiego przestygnięcia.
Jajka (bez rozdzielania na żółtka i białka) ubij z cukrem na puszystszą masę, pod koniec dodaj ekstrakt z wanilii. Wlej cienkim strumieniem masę czekoladową i zmiksuj całość dokładnie. Zacznij dodawać śmietanę (w trzech częściach) naprzemiennie z mąką wymieszaną z sodą i proszkiem. Całość wymieszaj już tylko szpatułką do połączenia się składników. Ciasto będzie dosyć geste.
Ciasto przełóż do formy (lub form, jeśli pieczesz blaty osobno) i piecz odpowiednio całe ciasto około 60-65 minut do tzw. suchego patyczka lub każdą formę z osobna po około 20-25 minut. Upieczone ciasto pozostaw do przestudzenia, a następnie przekrój na trzy równe blaty.

KREM MIĘTOWY:
W misce ubij na sztywno kremówkę. Dodaj w partiach mascarpone miksując krótko po każdym dodaniu, dorzuć cukier puder i barwnik. Zmiksuj krótko. Na samym końcu dodaj krople miętowe. Zmiksuj ponownie chwilę.

PONCZ:
Zaparzoną miętę wymieszaj z odrobiną cukru i kilkoma kroplami soku z cytryny. Ostudź.

POLEWA:
W garnuszku roztop masło, zdejmij z palnika, dodaj połamaną czekoladę i pozostaw do rozpuszczenia się czekolady. Na koniec wymieszaj.

SKŁADNIE:
Pierwszy blat ciasta ułóż na paterze, nasącz kilkoma łyżeczkami ponczu (ciasto samo w sobie jest dość wilgotne, więc nie trzeba ponczu zbyt dużo) i przełóż go 1/3 kremu miętowego. Połóż kolejny blat, naponczuj go i przełóż połową pozostałego kremu, a następnie przykryj ostatnim blatem i jego polej resztką ponczu. Pozostałym kremem posmaruj boki tortu. Wierzch polej czekoladą.
Tort schłodź w lodówce najlepiej przez cała noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation