Kuchnia

*** sałatki, surówki, pasty, pasztety

Wegetariański pasztet

Składniki :

800 g ziemniaków
500 g kalafiora
5 jajek
100 g startego żółtego sera
2 łyżeczki posiekanego koperku
Szczypta gałki muszkatułowej
Sól
Pieprz
4 łyżki bułki tartej

Przygotowanie:

Obieramy ziemniaki i gotujemy je w osolonym wrzątku.

Kalafiora dzielimy na różyczki i również gotujemy go w osolonym wrzątku.

Ugotowane ziemniaki wraz z ugotowanym kalafiorem ugniatamy na purèe.

Żółtka jajek oddzielamy od białek.

Do masy ziemniaczano – kalafiorowej dodajemy żółtka, starty żółty ser, koperek, gałkę muszkatułową, sól i pieprz.

Wszystko dokładnie mieszamy.

Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy je z masą ziemniaczano-kalafiorowa.

Ponownie wszystko delikatnie mieszamy .

Podłużną formę (keksówkę o wymiarach 12 x 36) wykładamy papierem do pieczenia.

Dno posypujemy 2 łyżkami bułki tartej i przekładamy masę.

Wyrównujemy wierzch, posypujemy go resztą bułki tartej.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 °C ok 30- 40 minut.

Podajemy na ciepło lub zimno najlepiej z pikantnym sosem.

Smacznego.

www.agustomio.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation