Kuchnia

Obiadowo

Szybkie curry z kurczakiem i szpinakiem Billa Grangera

Składniki:

2 łyżki oleju roślinnego
1 duża cebula, pokrojona w kostkę
2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
2 łyżeczki mielonej kolendry
½ łyżeczki kurkumy
1 szczypta pieprzu cayenne
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
750 g mięsa z podudzi kurczaka, pokrojonego w grubszą kostkę
400g (1 puszka) krojonych pomidorów
½ łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru brązowego
1 łyżka soku z cytryny lub limonki
100 g liści szpinaku baby, ew. posiekanych
duża garść świeżej kolendry, posiekanej
makaron ryżowy lub ugotowany ryż, do podania
Przygotowanie:

W dużej i głębokiej patelni rozgrzej na większym ogniu olej, włóż cebulę i smaż przez 5 do 6 minut, do zeszklenia. Dodaj kmin, kolendrę, kurkumę, pieprz cayenne, czosnek i imbir i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez około 2 minuty.
Dodaj kurczaka, zwiększ ogień do dużego i smaż aż do zarumienienia, przez około 5 minut.
Wmieszaj krojone pomidory i sól i doprowadź całość do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień , przykryj patelnię i gotuj curry przez 15 minut. Na koniec dodaj szpinak i dopraw całość cukrem, sokiem z limonki, ewentualnie solą i pieprzem i gotuj aż szpinak “zwiędnie”.
Zdejmij patelnię z ognia, posyp posiekaną kolendrą i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation